JAWI umum kelonggaran baharu SOP di masjid dan surau

01/05/2022 08:54 PM

KUALA LUMPUR, 1 Mei (Bernama) -- Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) hari ini memaklumkan beberapa ketetapan baharu berhubung kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) di masjid dan surau Wilayah-Wilayah Persekutuan berkuat kuasa esok (2 Mei).

Pengarahnya Datuk Mohd Ajib Ismail dalam kenyataan berkata ketetapan baharu itu bagi menjunjung titah perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah selaras dengan pengumuman kerajaan berkaitan kelonggaran SOP di masjid dan surau.

Ketetapan tersebut meliputi pemansuhan masing-masing bagi imbasan kod QR MySejahtera untuk daftar masuk ke masjid dan surau, penggunaan sejadah sendiri, serta penjarakan fizikal antara jemaah dalam semua keadaan di masjid dan surau.

Selain itu, kemasukan ke masjid dan surau dibenarkan tanpa mengira status vaksinasi kecuali jemaah yang berstatus ‘Berisiko Tinggi’ atau di bawah Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) dan pemakaian pelitup muka diwajibkan di dalam masjid dan surau yang tertutup namun, tidak diwajibkan di kawasan terbuka atau di luar dari kawasan itu.

Jamuan di masjid dan surau dengan apa-apa cara penyediaan makanan serta aktiviti ziarah dan takbir Hari Raya dari rumah ke rumah anjuran masjid dan surau juga adalah dibenarkan.

Jemaah juga dibenarkan bersalaman namun tidak dibenarkan menyentuh muka selepas bersalaman dan hendaklah sentiasa mencuci tangan.

“Semoga dengan kelonggaran SOP tersebut, lebih ramai umat Islam dapat hadir mengimarahkan masjid dan surau di kariah masing-masing dan mengekalkan momentum ibadah Ramadan pada Syawal,” katanya. 

-- BERNAMA

PERTUBUHAN BERITA NASIONAL MALAYSIA (BERNAMA)
Wisma BERNAMA
No. 28 Jalan BERNAMA,
Off Jalan Tun Razak,
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

+603-2693 9933
helpdesk[at]bernama.com

Kategori

Berita
Rohani Ramadan
Waktu Berbuka
Video

Ikut Kami

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan