Perubahan penting jadikan saingan Liga-M 2023 lebih menarik, mencabar

26/01/2023 04:31 PM

PETALING JAYA, 26 Jan (Bernama) -- Kancah Liga Malaysia (Liga-M) 2023 yang menawarkan keseluruhan enam trofi kejuaraan menjanjikan saingan lebih menarik menerusi beberapa perubahan penting dibuat Liga Bolasepak Malaysia (MFL) dalam kalendar perlawanan.

Perubahan paling menarik perhatian ialah jadual Liga Super menjadi lebih panjang apabila akan bermula 24 Feb sehingga 17 Dis melibatkan keseluruhan 182 perlawanan selepas terdapat penambahan 50 aksi berbanding musim lepas.

Peningkatan jumlah perlawanan itu dipengaruhi penambahan dua kelab bertanding, menjadikan keseluruhan 14 pasukan berbanding hanya 12 pada musim lepas.

Selain itu, Piala Malaysia yang akan berlangsung dalam tempoh saingan Liga Super untuk musim ini merupakan perubahan penting dibuat MFL, sekali gus menyaksikan kejohanan berprestij itu tidak lagi menjadi kemuncak Liga-M pada akhir musim.

Badan pentadbir Liga-M itu turut melakukan perubahan terhadap format perlawanan Sumbangsih bagi merebut Piala Sultan Haji Ahmad Shah melibatkan Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Terengganu FC pada 24 Feb ini apabila perlawanan itu kembali dikira sebagai aksi pertama Liga Super.

Dalam pada itu, MFL mengesahkan perlawanan Sumbangsih akan berlangsung di Stadium Sultan Ibrahim di Iskandar Puteri yang merupakan gelanggang tuan rumah, JDT.

“Ia adalah hasil pemerhatian dari tahun lepas dan kami menyesuaikannya bagi musim 2023 dengan menghasilkan kalendar yang lebih tersusun tetapi (ada) juga beberapa soalan yang kami tak boleh lagi jawab iaitu (berkaitan) penyertaan kelab-kelab Malaysia dalam pertandingan anjuran AFC (Konfederasi Bolasepak Asia) kita tunggu proses undian berlaku.

“Kemudian kita akan tahu JDT, Sabah dan Terengganu bermain di tempat sendiri atau di tempat lawan serta jarak perjalanan mereka. Sedikit perubahan hujung musim perlu dibuat demi kepentingan semua,” kata Ketua Pegawai Eksekutif MFL Stuart Ramalingam pada sidang media taklimat kalendar Liga-M 2023 di Wisma FAM di Kelana Jaya di sini, hari ini.

Pada masa sama, MFL turut mengumumkan sebahagian perlawanan Liga-M 2023 akan bermula seawal antara 4.30 hingga 4.45 petang bagi Sabah dan Sarawak serta antara 5.15 hingga 5.30 petang bagi pasukan berpangkalan di Semenanjung.

“Langkah MFL untuk memperkenalkan waktu sepak mula baharu iaitu lebih awal pada sebelah petang adalah untuk menyuntik suasana dan pengalaman baharu buat penyokong serta mewujudkan hari perlawanan yang lebih dinamik,” kata Stuart.

Beliau berkata dua waktu sepak mula sedia ada iaitu 8.15 dan 9 malam bagi kawasan Semenanjung serta 7.30 dan 8.15 malam bagi Sabah dan Sarawak dikekalkan namun pada bulan Ramadan perlawanan akan bermula pada 10 dan 9.15 malam masing-masing bagi Semenanjung serta Sabah dan Sarawak.

Sementara itu, penetapan kalendar musim 2023 turut mengambil kira tugasan dan perlawanan melibatkan skuad kebangsaan sepanjang tahun.

Enam kejuaraan yang menjadi rebutan ialah gelaran Sumbangsih, Liga Super, Piala FA, Piala Malaysia, MFL Challenge Cup dan Piala MFL (Liga Simpanan Bawah 23 Tahun).

MFL Challenge Cup atau dikenali sebagai Piala Cabaran sebelum ini, kembali dipertandingkan selepas tiga musim dengan penglibatan keseluruhan lapan pasukan yang tersingkir di pusingan 16 terbaik Piala Malaysia. 

Kelapan-lapan pasukan itu akan terus beraksi di pusingan suku akhir MFL Challenge Cup bagi merebut kejuaraan yang kali terakhir dimenangi JDT II pada 2019.

Bagi Piala MFL yang julung kali dianjurkan, sebanyak 14 pasukan Liga Super akan menghantar skuad B-23 masing-masing dalam kejohanan itu selain turut disertai Skuad Projek FAM-MSN sekali gus menyaksikan penglibatan keseluruhan 15 pasukan bertanding.

-- BERNAMA

PERTUBUHAN BERITA NASIONAL MALAYSIA (BERNAMA)
Wisma BERNAMA
No. 28 Jalan BERNAMA,
Off Jalan Tun Razak,
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

+603-2693 9933
helpdesk[at]bernama.com

Kategori

Berita
Rohani Ramadan
Waktu Berbuka
Video

Ikut Kami

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan